Karbon Kredisi Geliri

Karbon Sertifikası Nedir?

Karbon sertifikası (karbon kredisi), bir ton karbondioksit (CO₂) eşdeğeri sera gazının atmosferden azaltılmasını veya dengelenmesini temsil eden bir belgedir. Bu sertifikalar, şirketlerin ve ülkelerin karbon ayak izlerini dengelemek için kullandığı bir sistemdir.

Kimler Karbon Kredisi Almak Zorundadır?

- Emisyon Ticareti Sistemine (ETS) Tabi Şirketler: Petrol, çimento, çelik, havayolu şirketleri gibi yüksek karbon salan firmalar .
- Karbon Vergisi Ödeyen Şirketler : Bazı ülkeler (AB, Kanada) karbon vergisi uygular, şirketler dengeleme için kredi alır.
- Sürdürülebilirlik Taahhüdü Olan Markalar: Net zero hedefi olan şirketler (Apple, Microsoft, Unilever gibi) gönüllü karbon piyasasından kredi alır.

Karbon Sertifikası Türleri
Karbon kredileri gönüllü (voluntary) ve zorunlu (compliance) piyasalar olarak ikiye ayrılır:

1. Zorunlu Karbon Piyasası (Emisyon Ticareti Sistemleri ETS): Devletlerin belirlediği emisyon sınırlamalarına tabidir. Örnek olarak, AB ETS (Avrupa Birliği Karbon Piyasası ), California Cap and Trade (ABD ), Çin ETS (Dünyanın en büyük karbon piyasası) - 1 Ton CO2 sertifika değeri 100-140 USD bandında.

2. Gönüllü Karbon Piyasası (VCM Voluntary Carbon Market) : Şirketlerin isteğe bağlı olarak satın aldığı kredilerdir. 1 Ton CO2 sertifika değeri 3-5 USD bandında.
 

Wastor'un sağladığı Karbon Geliri

Wastor doğalgaz yada kömür kullanan fabrikalara 2 türlü karbon kredisi avantajı sağlamaktadır. 

  1. Singaz: 1 adet Wastor saatte 150 m3 doğalgaza eşdeğer singaz üretebilmektedir. Singaz biyokütleden üretildiği için karbon nötr olarak sayılmaktadır. Saatlik 150 m3 doğalgaz kullanan bir firma aylık 206 Ton Co2'ye (Kapsam 1) sebep olmaktadır. Dolayısıyla fabrika singaz kullanırsa ayda 206 Ton CO2 (Kapsam 1) net düşüş sağlar. 
  2. Biyokömür (Biochar): Doğrudan karbonu hapsettiği için biyokömür 1 ton başına 2 Ton ve üzeri CO2 sertifikası elde eder. Örneğin Wastor odun cipsinden ayda 55 Ton Biochar (%90 Karbon) üretmektedir. Bu minimum 111 Ton CO2 (Kapsam 1) sertifikası alabilmesi demektir. 

Özetle Wastor ile doğalgaz yakıttan singaz yakıta geçen fabrika 1 makina başına ayda 317 Ton CO2 sertifika kazanabilir. 

Bunun şuan ki piyasa değeri kabaca aylık 25.000-30.000 USD civarındadır.

2026 itibariyle Karbon piyasası fiyatların artacağı öngörülmektedir.  

Not: Kullanılan atığın türüne göre biochar oranı değişmektedir. Bu örnekte odun cipsi kullanılmıştır. Odun cipsinden çıkan biochar oranı %16 civarındadır. Fındık kabuğu kullanılmış olsaydı biochar oranı %33 olacaktı (Yani sadece biochardan 225 ton CO2 kazanılabilecekti, singazla beraber toplamda 430 ton). Hayvan atıklarında ise durum tamamen farklıdır.

Size özel fizibilite hesabı için lütfen bizimle iletişime geçin.  



Bulgurlu mh. Karlıdere Cd. No:1/1 Üsküdar-İstanbul