Wastor Nedir?

Wastor atıklardan enerji üreten bir makinadır 

Atıklardan enerji üreten bu sistemler, Biyokütle Enerji Santrali olarak adlandırılmış olup Yenilenebilir Enerji sınıfına girmektedir.

Makinaya gelen organik atıklar kapalı ortamda gazlaşıncaya kadar yüksek sıcaklıklarda ısıtılır. Elde edilen gaz bir dizi işlemden geçirilerek temizlenir ve soğutulur. 

Doğalgaz alternatifi olarak kullanılabilecek bu gazın kalorifik değeri doğalgaza yakındır. Bu sebeple doğalgaz kullanımı yüksek olan tüketiciler bu gazı brülörde, buhar kazanlarında doğalgaz alternatifi olarak kullanabilirler. 

Elektrik tüketimi fazla olan tüketiciler içinse bu üretmiş olduğumuz singaz, gaz jeneratöründe yakılmak suretiyle elektriğe çevrilir.

Wastor’u hangi enerji ihtiyaçları için kullanabiliriz?

1- Doğalgaz: Wastor ile atıklardan Sentez Gazı (Singaz) üretilir. Bu gaz, doğalgazın kullanıldığı tüm proseslerde kullanılabilir.

2- Elektrik: Wastor ile üretilen singaz, gaz motorunda yakılarak elektriğe çevirilebilir.

3- Buhar: Wastor ile üretilen singaz, gaz yakıtlı buhar kazanında yakılarak buhar üretilebilir.

Mobil Taşınabilir Sistem

Wastor Tır üstünde rahatça götülebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Boyutları 10 metre uzunluk, 2.5 metre genişlik ve 3 metre yükseklik şeklindedir. 

1 Megawatt'a kadar olan sistemler için atık depolaması hariç, 200 m2 çalışma alanı yeterlidir.

Patentli ve Yerli Üretim

Wastor Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından fikri ve sınai hakları korunan buluşa konu olmuş bir makinedir. 

Mekanik tasarım, elektronik kartların tasarımı, Mekanik montaj ve kaynak işleri, Elektrik hattı ve kablolama, otomasyon scada yazılımının geliştirilmesi işlerinin tamamı yerli üretim olarak Flame Proses Mühendislik A.Ş nin Sakarya'da bulunan fabrikasında üretilmektedir.

Wastor hangi atıklarla çalışmaktadır ?

Organik atıklar olarak bilinen Carbon elementi ihtiva eden hemen hemen bütün atıklar kullanılabilir. Bunlar başlıca; Hayvansal atıklar (hayvan dışkısı, mezbaha atıkları), Bitkisel atıklar (meyve-sebze atıkları, Fındık kabukları vb., Orman atıkları, odun talaşı, çam peleti vb), Şehir Çöpleri (evsel atıklar), Sanayi Atıkları (plastik, kagıt, ambalaj, deri, tekstil, petrokimya kökenli ürünler vb), Kanalizasyon (arıtma çamuru) atıklar Wastor'da kullanılabilir.

Wastor’un diğer çıktıları nelerdir?

Organik atıklar yüksek ısıya maruz kaldıklarında moleküllerine parçalanarak Katı (*Biochar), Sıvı (**Odun Sirkesi/Katran) ve Gaz (***Sentez Gazı) fazına geçerler. Atığın cinsine göre bu oranlar değişiklik gösterir. Örneğin Fındık Kabuğunda giren kabuklar %60 oranında gazlaşırken, %33 oranında katı ve %7 oranında sıvı ürünler elde edilir. Üretilen gaz doğalgaz ve elektrik ihtiyacı için kullanılırken, katı kısmı Aktif kömüre dönüşür. Sıvı olarak ise Odun sirkesi ve Katran elde edilir. Bunlar ticari değere sahip ürünlerdir.

Wastor’un kapasitesi nedir?

Wastor saatte 500 kg atık işleyebilecek kapasitede tasarlanmıştır. Elektriksel güç olarak ise saatte 500 Kw/h elektrik üretebilir.

İşletmenin atığı olmak zorunda mı? Ne kadar atık gerekli?

İşletmenin kendi atığı yoksa dışarıdan atık temin edebilir veya bizden destek isteyebilirsiniz. Gereken atık sistemin büyüklüğüne ve atık türüne göre değişmekle beraber kuru bazda günde ortalama 12 ton atık yeterlidir.

Wastor için kaç işçi gerekir?

Sistem otomatik olduğu için vardiyada 1 işçi yeterlidir.

Wastor günde ne kadar çalışır?

Wastor 7/24 çalışma esasına göre tasarlanmıştır. Ayda sadece 1-2 gün bakımlar için durması öngörülmüştür.

Wastor durduğunda işletmemde elektrikler kesilir mi?

Hayır. On-grid inverter sayesinde sistem bakıma ya da arızaya geçtiği anda şebekeden elektrik çekmeye devam eder. Elektrik kesintisi yaşanmaz.

Wastor’un Nakliyesi ve Kurulumu ne kadar sürer?

Kurulacak bölgenin uzaklığına göre değişmekle beraber nakliyesi 1-3 gün, kurulumu 1-2 gün sürmektedir.

Wastor alabilmek için teşvik yada hibe programları var mı?

İşletme olarak kendi atığınızı bertaraf etmek amacıyla Wastor alıyorsanız, yatırım tutarını %40 vergiden düşebileceğiniz bir teşvik programı bulunmaktadır. Kendi atığı olmayan işletmeler için Yeşildönüşüm teşvik programı adı altında ayrı bir teşvik programıda bulunmaktadır.

*Biochar (Biyo kömür):

Proses sonrasında organik atıklardan katı fazında Biochar oluşur. Atık türüne ve prosese göre değişmekle beraber giren atığın %10 ila %35’i arasında biochar oluşur. Oluşan Biochar %90 oranında karbon içerir ve Karbon Sertifikası olarak ton başına 2 Ton CO2 Kapsam 1 sertifikası alabilir.

**Odun sirkesi – katran

Proses sonrasında atıklardan bir miktar sıvı fazda ürünler oluşur. Bunlar Odun Sirkesi ve Katran olarak ikiye ayrılır. Odun sirkesinin kimya ve ilaç sektöründe kullanım alanları vardır ve ticari olarak değerlendirilebilir. Katran ise asfalt dolgu malzemesi vb. olarak kullanılabilmektedir.

***Singaz (Sentez Gazı):

Singaz genel olarak Metan, Hidrojen, CO2, CO ve az miktarda olsa diğer hidrokarbon bileşiklerden oluşur.  Elde edildiği atık türüne bağlı olarak Singaz’ın ısıl kapasitesi 2500 kcal ile 7500 kcal arasında olabilir.  Doğalgaz’ın kullanıldığı bütün işlemlerde alternatif yakıt olarak Singaz kullanılabilir. Singaz biyojenik olduğundan Karbon Nötr kabul edilir. 



Bulgurlu mh. Karlıdere Cd. No:1/1 Üsküdar-İstanbul